A BBTE mint Tájékozódási Pont

Közelednek a téli ünnepek, a karácsony és az új év. Ez az időszak alkalmas arra, hogy számba vegyük 2022 történéseit, és megtervezzük 2023-as évünket.
A világjárvány időszakának lejártával a 2022. év elhozta az akadémiai tevékenységeink újrakezdését és az oktatásitörvény-tervezeteket. 2022-ben a BBTE hetedik alkalommal is romániai első helyezett lett az Egyetemi Metarangsorban (amely a legfontosabb nemzetközi rangsorokat foglalja össze). Az emberi civilizáció azért létesítette az egyetemeket és a tudományt, hogy azok az igazság szentélyei legyenek, azé az igazságé, amely több, mint hiedelem, józan megérzés vagy népi (később politikai/ideológiai) ítélkezés. 2022-ben a BBTE Tájékozódási Pontot jelentett az érzelmektől túlfűtött és szélsőséges vitákban (pl. az oktatás újrakezdése és ennek mikéntje a világjárvány után, az oktatásitörvény-tervezetek, az akadémiai etika ellen való különböző vétségek stb.). Rudyard Kipling Ha című versét idézve, tájékozódási pont lehetsz, „Ha nem veszted fejed, mikor zavar van, / s fejvesztve téged gáncsol vak, süket”. A BBTE Társadalmi és Akadémiai Tájékozódási Pont maradt: ez egy globális egyetem feladata abban a komplex és bonyolult világban, amelyben éppen paradigmaváltás történik. Pontosabban: amíg rektor vagyok, és amíg ebben a felállásban dolgozunk, a BBTE a nyugati demokrácia jegyében mindig a tudományos/akadémiai igazság védelmezője lesz, túllépve a népi, politikai, ideológiai igazságokon.
Azt kívánom, hogy 2023-ban a szorongató helyzetek ellenére is ugyanígy Tájékozódási Pont lehessünk az ország és a világ számára. Romániára tekintve hadd tudja meg az emberiség (és erre tanítsuk mi is őket), hogy bennünk megbízhatnak, és számukra referenciaértékűek lehetünk: amikor az ország egyik legjelentősebb egyeteme, amely a világ legrangosabb egyetemei között is szerepel, állít valamit, az nagy valószínűséggel igaz is! Kívánom, hogy közösségünk minden tagja hozzájáruljon ehhez, és hogy személyes és szakmai terében egyaránt örömmel töltse el a tény, hogy az ország legnagyobb, legrégebbi, egyik legjobb (talán a legjobb) egyeteméhez tartozhat, amely már 441 éve a kultúra, a tudás és az innováció forrása a Hagyomány és Kiválóság jegyében!Boldog téli ünnepeket, mesés karácsonyt mindenkinek, olyan új évet, amilyent kívánunk magunknak!