UBB Goes Green az Alexandru Borza Botanikus Kertben

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) pénteken, 2022. november 18-án újabb programot szervez az UBB Goes Green stratégia keretében. A BBTE Diáktanács képviseletében önkéntes hallgatók 12 órától a kert környezetbarátabbá tételén dolgoznak, a tevékenység végén a Botanikus Kertben egy biodiverzitás sétányt avatnak fel. A rendezvényen részt vesz dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

„A Botanikus Kert nem csupán növények, hanem más élőlények otthona is; ez az itt található növénykollekciók és a táj változatosságának, illetve a terület és a gyűjtemények menedzsmentjének köszönhető. A sétányon pannókat helyeztünk el, amelyek ismertetik az itt élő lepke-, madár- és denevérfajokat. Az eredmények a zoológus kollégákkal való együttműködéseknek köszönhetők, ők tanulmányozták a botanikus kertben élő állatcsoportokat” – nyilatkozta dr. Mihai Pușcaș egyetemi docens, az Alexandru Borza Botanikus Kert igazgatója.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) az UBB Goes Green platformon keresztül egy valódi „zöld paradigmát” követ; egyik küldetése a tudományos közösség és a nagyközönség ökológiai nevelését célzó tevékenységek megvalósítása, valamint aktív szerepvállalás a természettel és a biodiverzitással kapcsolatos értékek védelmének elősegítésében.

A BBTE jelenleg több mint 81 hektár zöldövezetet kezel, ami Kolozsvár zöldövezeteinek (814 ha) mintegy 10%-át teszi ki. A belvárosban található Alexandru Borza Botanikus Kert reprezentatív pontja a városnak a biodiverzitás szempontjából. Kevésbé közismert tény, hogy a Botanikus Kert számos más élőlénycsoportnak is otthona. A változatos növényvilágnak és tájelemeknek (dombos terep, patakok) köszönhetően 15 lepkefaj, több, mint 40 madár- és emlősfaj él itt (köztük 9 védett denevérfaj).