Aktuális kutatási és közéleti kérdéseket vitatnak a VIBE fesztiválon a BBTE-s beszélgetések keretében

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem gazdag programkínálattal vesz részt a 2018. augusztus 5. és 8. között Marosvásárhelyen sorra kerülő VIBE fesztiválon.

A fesztivál nappali programjait összefogó VIBE Koli keretében olyan kerekasztal-beszélgetésekkel lesz jelen az egyetem, amelyek során aktuális kutatási és közéleti kérdések kerülnek megvitatásra.

A következő témákat boncolgatják a BBTE által szervezett beszélgetések: Ki védi meg épített örökségünket? – 20 éves a kolozsvári szakmérnöki; Ételt nem dobunk ki! – foodwaste kampányok és a környezetvédelem geológiai megközelítése; Kolozsvártól Kanadáig a Harvardon át – BBTE-s közgazdász hallgatók a nemzetközi esettanulmány-versenyeken; Medvék és szöcskék – védhető-e a természet úgy, hogy mindenki jól járjon?; Ne szúrd el a kari-ered; Pán Péterek, avagy létezik-e kapunyitási pánik; Hol terem a kultúra? A múzeumoktól a fesztiválokig.

A VIBE Koli szervezői további panelbeszélgetések résztvevőiként hívták meg a BBTE-s oktatókat és diákokat:

  • Politikai showműsor vs nemzetgazdaság. A kormányválságok gazdasági hatásai. Meghívottak: Antal Lóránt, szenátor, RMDSZ; Rácz Béla-Gergely, egyetemi oktató, közgazdász, BBTE.
  • Motion picture industry – fun facts in the perspective of GTK students: Bálint Alexandra Teodóra, Géger Gyopár, Costiniuc Norbert, Griz Zsuzsi, Pádár Zsuzsa (BBTE-s egyetemi hallgatók).
  • A gépek lázadása? – a digitalizáció társadalmi hatásai. Meghívottak: dr. Illés Boglárka, helyettes államtitkár, EMMI; Gubán Ákos, tanszékvezető, Budapest Gazdasági Egyetem; dr. Seer László, egyetemi adjunktus, Babeș-Bolyai Tudományegyetem.
  • Content creators – egy új éra a közösségi médiában. Meghívottak: Stanik Bence, média szakértő; Ferencz András, közösségi média szakértő; Makkai Júlia, kommunikációs szakember, egyetemi oktató, BBTE.

Filmvetítésre és fotókiállításra is sor kerül a BBTE Fotó-film szakos diákok munkáiból. A filmvetítést és fotókiállítást egy-egy kerekasztal-beszélgetés követ az alkotókkal. A VIBE Koli keretében továbbá alapszintű fotós workshoppon lehet résztvenni, amelyet a BBTE Fotó-film szak frissen végzett hallgatója fog tartani.

A fesztiválon való BBTE-s részvétel célja, hogy informálisabb és közvetlenebb keretek között ismerkedjenek meg az érdeklődők a BBTE oktatóival, munkatársaival, munkáikkal és az őket foglalkoztató szakmai kérdésekkel. Az oktatóktól és az egyetemi hallgatóktól lehetőség lesz kérdezni az egyetemi képzésekről, felvételiről és egyéb szakmai lehetőségekről.

A BBTE-s beszélgetések és foglalkozások részletes programja, a beszélgetések résztvevőinek nevei elérhetőek ezen a Facebook-eseményen.