Élen jár a BBTE a QS nemzetközi rangsorban

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) élen jár a felsőoktatási intézmények reprezentatív nemzetközi rangsorában, és a Bukaresti Tudományegyetem mellett a 801–1000. helyen szerepel a brit Quacquarelli Symonds (QS) összesített világrangsorban.

A hétvégén közzétett adatok szerint a Babeș–Bolyai Tudományegyetem egyike annak a két romániai felsőoktatási intézménynek, amelyek az oktatási, kutatási, társadalmi (beleértve a munkáltatói perspektívákat is) kritériumok alapján felállított QS nemzetközi egyetemi rangsorban jelen vannak. A Quacquarelli Symonds 2020-as összesített világrangsort az alábbi mutatók figyelembevételével állították össze: akadémiai hírnév, az egyetemek népszerűsége a munkáltatók körében, a hallgatói és oktatói létszám egy egyetemen belüli aránya, hallgatók és oktatók nemzetközi együttműködési perspektívája, az egyetemi oktatók publikációin alapuló kutatási produktivitás, idézettségi mutatók és tudománymetriai publikációs statisztikák.

A BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese, dr. Daniel David egyetemi tanár kijelentette: „Sok megjegyzést olvastam a romániai egyetemek nemzetközi rangsorolásával kapcsolatosan. Örülök a rangsorok iránti érdeklődésnek, ez ugyanis annak a jele, hogy végre kezdjük megérteni a rangsorok egyetemi és társadalmi szintű rendkívüli jelentőségét. De ez az eljárás maga is egy tudomány, amelynek felületes megértése interpretációs tévedésekhez vezethet. Ezért a félreértések kiküszöbölése és a lényeges szempontok tisztázása érdekében felsorolok néhány erre vonatkozó fogódzót. Valamely egyetem QS-rangsorbeli helyzetét az adott egyetemnek a többi egyetemhez viszonyított abszolút pontaránya, a felmérésben szereplő egyetemek száma, valamint a rangsorok felállításának módja és számaránya (pl. pontos/az intervallumok mérete) képezi. Ilyen feltételek mellett, egyszerűen fogalmazva, egy egyetem legpontosabb teljesítményét a rangsorban előtte elhelyezkedő egyetemek aránya adja a rangsorolásba bevont összes egyetemhez viszonyítva (a százalékosztályok elemzése). Még jobban leegyszerűsítve, elmondhatjuk, hogy 10 egyetem közül a 10. lenni semmivel sem előnyösebb, mint 20 egyetem közül a 12. helyen lenni! Ezeknek a szempontoknak az ismeretében, például, az elmúlt évek során a BBTE abszolút teljesítménye elviekben megnövekedett, míg a relatív teljesítmény alapján újból a legjobb eredményt értük el ebben az évben, így bekerülhettünk a QS-rangsorban szereplő egyetemek első 74.9%-a közé (2014-ben például a BBTE a rangsorban szereplő egyetemek közül az első 81,9%-ban volt, annak ellenére, hogy a 701+ kategóriában szerepelt). Tudván azt, hogy világszinten jelenleg közel 26.000 egyetem működik, az idei eredmény a BBTE-t a világ egyetemeinek legelső 4%-a közé juttatja, ami az alulfinanszírozottság és a kedvezőtlen törvénykezés mellett majdnem a maximumot jelenti, amit sikerül elérnünk jelenlegi erőforrásainkkal.”

A Quacquarelli Symonds 2020-as összesített világrangsorba ebben az évben két romániai egyetem került be, de az előző években négy vagy akár öt egyetem neve is szerepelt. Ezzel kapcsolatban Daniel David rektorhelyettes a következőket nyilatkozta: „Az a tény, hogy a világ más egyetemei gyorsabban és látványosabban emelkedtek ki a romániai egyetemekhez képest, megelőzvén ez utóbbiakat az egyes rangsorokban, vészjelzés kellene legyen a kormányon lévők számára. Sürgősen el kellene indítaniuk egy olyan programot, amellyel az egyetemi kiválóságot támogatnák a hagyományos akadémiai központok nagy egyetemeinek keretében – egyéb európai országok mintájára–, hogy ezáltal biztosítsák egy wolrd-class típusú intézmény fejlesztését, ellenkező esetben az ország versenyképtelen marad (akadémiai/tudományos gyarmat és/vagy mellékszereplő ebben a térségben), és egy tudásalapú társadalomban mindez hátrányosan befolyásolná az emberek életminőségét.”

A QS rendszerben a BBTE az egyetlen romániai egyetem, amely 2019-ben nemzetközi szintű kiváló oktató- és kutatóegyetemi (QS****) státust szerzett, és a QS osztályozás földrajzi térségek szerinti EECA rangsorában (Emerging Europe and Central Asia) a BBTE országos elsőként van jelen (a térségben működő 301 egyetem közül a 34. helyen).