Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A BBTE újból megnyitja az Emil G. Racoviță nevét viselő, a szélsőséges körülmények közötti életet tanulmányozó intézetét

2020. 11. 24., 12:00 - 13:30

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 2020. november 24-én, kedden újból megnyitja az Emil G. Racoviță nevét viselő, a szélsőséges körülmények közötti életet tanulmányozó intézetét (https://institutulracovita.ro/).

A 12.00 órakor kezdődő online ünnepségen, amelyet a BBTE Youtube-csatornája (https://youtu.be/ghbjvLxR5rI) élőben közvetít, felszólal dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora, dr. Dragoș Ciupariu egyetemi tanár, az Oktatási és Kutatási Minisztérium kutatásért felelős államtitkára és dr. Ioan-Aurel Pop egyetemi tanár, akadémikus, a Román Tudományos Akadémia elnöke. Továbbá beszédet mondanak az Intézet vezetőségének képviselői és az Intézet központjainak koordinátorai. Ezenkívül az érdeklődőkhöz szól a család néhány tagja, akik részt vállaltak az Intézet újjáalakításában és a tudós emlékének szentelt alapítvány alapításában.

„A kommunista időszak reformjai kivették a nagy kutatóintézetek irányítását a történelmi romániai egyetemek kezéből. Visszaállításuk az egyetemek struktújába nem csupán morális jóvátétel, hanem az egyetemek versenyképességének kötelező eleme is abban a világban, amelyben élünk. Ezt a visszaállítást azonban úgy hajtjuk végre, hogy ne befolyásoljuk más akadémiai rendszerek egyes struktúráinak fejlődését, amelyek többé-kevésbé közvetlen kapcsolatban állnak ezekkel a régi egyetemi intézetekkel; éppen ellenkezőleg, célunk komplementer és együttműködő struktúrák létrehozása! Ebben az értelemben nem egyszerűen újjáépítjük a múltbeli intézetet, hanem egy olyan intézetet hozunk létre, amely kijavítja a történelmet, ugyanakkor korszerű körülményeket teremt a tudós tudományos örökségének. Valóban, a tudományterület kiterjesztése a barlangkutatástól a szélsőséges körülmények közötti élet tanulmányozásáig rendkívüli versenyelőnyök lehetőségét nyitja meg. Örülök, hogy az Intézetbe bekapcsolódtak romániai és külföldi szakemberek, és lelkesen összefogtak e jelentős akadémiai törekvés megvalósítása érdekében!” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

1920-ban Emil Racoviță professzor a kolozsvári egyetemen megalapította a világ első barlangkutató intézetét, amely 1948-ben felvette az Emil Racoviță Barlangkutató Intézet nevet. 1956-ban helyét megszüntették az egyetem struktúrájában, és az Oktatási Minisztérium keretében A Román Népköztársaság Barlangkutató Intézete néven új intézet jött létre. Az új intézet 1957 óta az Emil Racoviță Barlangkutató Intézet nevet viseli. 1960-tól a Román Tudományos Akadémia alárendeltségébe került, egészen 1972-ig, amikor visszakerült az Oktatási Minisztériumhoz, majd 1990 után ismét a Román Tudományos Akadémia alárendeltségébe, ahol ma is működik, és tevékenysége a barlangkutatásra fókuszál.

Részletek

Dátum:
2020. 11. 24.
Időpont:
12:00 - 13:30
Esemény kategóriák:
,