Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Európai Kutatók Éjszakája 2020

2020. 11. 27., 09:00 - 22:00

November 27-én az Európai Kutatók Éjszaka tudományos kísérletekkel, érdekes jelenségekkel, kutatások kulisszatitkaival, izgalmas beszélgetésekkel, játékokkal és versenyekkel örvendezteti meg a tudomány iránt érdeklődő közönséget. Az interaktív, oktató és szórakoztató programot kutatók, feltalálók és felfedezők vezetik, és minden korosztály kíváncsi elméjét megmozgatják. Az idei év különös körülményei között az esemény túlnyomórészt a virtuális környezetben zajlik. A részvétel minden tevékenységben ingyenes.

2020-ban a kutatás nem vonul karanténba, így a kutatócsoportok, szervezetek és társaságok az idei rendezvényre a nyilvánosságnak szentelt tevékenységeket készítettek elő: értékes nyereményekkel járó versenyek, tanároknak és hallgatóknak szentelt webináriumok, viták, kísérletek, a tudományos közösség rangos kutatói által tartott konferenciák és virtuális séták.

A DOREMI-RO címet viselő rendezvény a Hang Nemzetközi Évének szentelt tevékenységsorozat része, egy globális kezdeményezés, amelynek célja kiemelni és megértetni, hogy a hang minden társadalmi szempontból fontos szerepet játszik, a hangtudománytól és a kapcsolódó technológiáktól a beszédig, zenéig és kreatív hangokig.

Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Unió szintjén a Horizon 2020 keretprojekt Marie Sklodowska-Curie megmozdulássorozatának része. Az Európai Bizottság támogatásával Romániában a DOREMI-RO projektet a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem által koordinált, 15 egyetemből álló konzorcium szervezi az ország több mint 30 városban (köztük Kolozsvár, Bukarest, Konstanca, Craiova, Jászvásár, Temesvár, Nagyszeben, Szucsáva).

A Kutatók Éjszakáját a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen a Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar szervezi, együttműködve a helyi/regionális partnerekkel: a kolozsvári Ernest Lupan Körforgásos Gazdaság- és Környezetkutató Intézettel és a nagybányai Megyei Victor Gorduza Ásványtani Múzeummal, a Decathlon Románia támogatásával. A BBTE Környezettudományi és Környezetmérnöki Karának kutatói és tanárai változatos tevékenységekkel készültek; ezekre 2020. november 27-én, 9:00 és 22:00 óra között online kerül sor, a ZOOM platformon. A rendezvény programja elérhető lesz a https://enviro.ubbcluj.ro/noaptea-cercetatorilor/, valamint a https://www.facebook.com/events/1518093511707171/?active_tab=discussion linkeken.

További részletek, valamint a rendezvény teljes programja a következő linkre kattintva érhető el:  www.noapteacercetatorilor.ro.

Részletek

Dátum:
2020. 11. 27.
Időpont:
09:00 - 22:00
Esemény kategóriák:
,