Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A Magyar Tudomány Ünnepe – tudományos szimpózium Kolozsváron

2023. 11. 16., 17:00 - 18:30

A Magyar Tudomány Ünnepén a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Elnöksége két rangos plenáris előadót lát vendégül a BBTE Aula Magnájában.

Závodszky Péter biofizikus, az MTA rendes tagja Szervezetünk első védvonala – az immunrendszer működése a molekulák szintjén címmel tart előadást.

Az immunrendszer átszövi teljes szervezetünket, vannak sejtes és molekuláris elemei. Az előadásban elsősorban a molekuláris hálózat működése kerül bemutatásra és az, hogy kutatócsoportunk eredményei miként járulnak hozzá olyan betegségek, mint a koronavírus fertőzés, a sztrók vagy a szív infarktus következményeinek csökkentéséhez.

Ezután Gyáni Gábor történészprofesszor, az MTA rendes tagjának A magyar arisztokrácia történeti problémái című előadását hallgathatjuk.

A magyarországi arisztokrácia a korabeli Európa egyik, ha nem a leggazdagabb, politikailag különösen befolyásos képviselője volt, amely még a két háború között is komoly vagyoni erővel, és némi politikai befolyással, bár ekkor már csökkenő társadalmi presztízzsel rendelkezett. Az arisztokrácia korabeli imázsa és kivált a történeti-történetírói megítélése azonban többnyire negatív volt, ami hosszú időn át gátolta a vele kapcsolatos történeti kutatásokat. Az utóbbi egy-másfél évtizedben gyökeresen megváltozott ez a helyzet; ennek eredményeiről adok most számot, amely egy készülő könyv összefoglalása.  

Az esemény az Erdélyi Múzeum-Egyesület tudománynapi megemlékezéséhez is kapcsolódik.

Minden érdeklődőt várunk az előadásokra!

Részletek

Dátum:
2023. 11. 16.
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória:
Honlap:
https://kab.ro/hirek/hir/a-magyar-tudomany-unnepe-tudomanyos-szimpozium-kolozsvaron-1559

Szervező

Kolozsvári Akadémiai Bizottság
View Szervező Website

Helyszín

Aula Magna
Str. Mihail Kogalniceanu, nr. 1
Cluj-Napoca, Romania
+ Google Térkép