Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BBTE a közösségben: a BBTE Alexandru Borza Botanikus Kertje külön teret alakít ki a látássérült személyek számára

2023. 11. 10., 10:00 - 17:00

Kolozsvár, 2023. november 8.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Alexandru Borza Botanikus kertje a hét végén megnyitja azt a teret, amely a látássérült személyek számára biztosít hozzáférést a kiállítottakhoz: az érdeklődők itt megérinthetik a növényeket, illetve elolvashatják Braille-írással azok ismertetőjét.

A megnyitóra pénteken, 2023. november 10-én 10:30-kor kerül sor. Az eseményen jelen lesz dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora, illetve a BBTE rektorhelyettesei és a Romániai Vakok Szövetsége kolozsvári kirendeltségének elnöke, Florentin-Cristian Rădulescu.

„A látássérült személyek számára kialakított tér egy példátlan újdonság. A szóban forgó övezet területe nagyjából 150 m2. Olyan növények kerülnek ide, amelyek tulajdonságai a látás mellett más érzékeket is megszólítanak: illóolajokat kiválasztó fajok, amelyeknek illata a szaglás által könnyen felismerhető, illetve olyan növények, amelyek érintéssel felismerhetők jellegzetes alakú leveleik, virágjuk alapján. Közel 40 faj kerül be a térbe, köztük a jácint, a levendula, a citromfű, a rozmaring, a petúnia, a lestyán és a jezsámen. A fajok leírása (megnevezés, eredet, gazdasági és/vagy orvosi jelentőség) elérhető lesz hagyományos és Braille-írással is” – nyilatkozta az Alexandru Borza Botanikus Kert igazgatója, dr. Mihai Pușcaș egyetemi tanár.

„A BBTE továbbra is arra törekszik, hogy az egész közösség egyeteme legyen, ehhez az oktatási folyamat és a magas színvonalú kutatások mellett konkrét inklúziós eljárásokra is szükség van. Becsületbeli kötelességünknek tekintjük, hogy nyissunk a közösség minden tagja irányába, ezért is hoztunk létre egy teret a Botanikus Kert Japán kertje közelében, amelyet a látássérült személyek igényeihez igazítottunk” – fejtette ki dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A látássérült személyek számára kialakított tér megnyitásával egyidejűleg a BBTE mintegy 150 önkéntese készíti elő a Botanikus Kertet a hideg évszakra. A széleskörű, évente megszervezett környezetbarát megmozdulás a BBTE UBB Goes Green projektjének része.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem az UBB Goes Green platformon keresztül egy valódi „zöld paradigmát” követ; egyik küldetése a tudományos közösség és a nagyközönség ökológiai nevelését célzó tevékenységek megvalósítása, valamint aktív szerepvállalás a természettel és a biodiverzitással kapcsolatos értékek védelmének elősegítésében.

 

Részletek

Dátum:
2023. 11. 10.
Időpont:
10:00 - 17:00
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Alexandru Borza Botanikus Kert
Republicii (Majális) u. 42.
Kolozsvár, Kolozs Románia
+ Google Térkép