Meghívó a BBTE-re – Egy nemzedék kihívása

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorának üzenete a leendő felvételizőknek

 

Kedves diákok, alapképzést és mesterképzést záró hallgatók!

Középiskolai tanulmányaitok elvégzése, illetve az alapképzés lezárása/a mesteri cím megszerzésre az egész világ számára bonyolult helyzetben érkezett el, egy olyan pillanatban, amelyet a COVID-19 világjárvány határoz meg.

Egy ilyen pillanatban, amikor a világjárvány egész társadalmakat zár el, és felborítja az élet és halál között megszokott egyensúlyt, közülünk sokan elkeserednek, stresszesek lesznek, megkövülnek a jelenben, és nem érzik magukban az indíttatást és a bátorságot, hogy a jövő építésére gondoljanak.

Ebben az időszakban szeretnénk mellettetek állni, hogy a világjárvány ne térítse ki jelentősen életutatokat. Erre a legmegfelelőbb mód, ha segítünk nektek megérteni, hogy annak ellenére, amit a józan ész pszichológiájából tanulunk, a szakpszichológia azt mutatja, hogy nem az élet eseményei befolyásolják pszichológiai reakcióinkat (érzelmi/viselkedési), hanem az, ahogyan ezekhez az eseményekhez viszonyulunk. Nem a világjárvány miatt fagyunk le tehát, hanem a gondolkodásmódunk miatt. Amikor nem változtathatjuk meg az eseményt (vagy esetenként akár hatalmunkban is állna megváltoztatni), meg kell tanulnunk, hogy mindig viszonyulhatunk másképp hozzá, és így uralhatjuk saját pszichológiai válaszainkat.

Arra bátorítalak tehát, hogy (1.) rugalmasan, ne pedig mereven/szélsőségesen gondolkodjatok (így pl.: kívánatos lenne, hogy ne létezzen a világjárvány és a következményei, de sehol nem írja, hogy a kívánságunk szükségszerűen valóra is kell váljon!); (2.) ne katasztrófaként éljétek meg a helyzetet (pl.: minden bizonnyal rossz a helyzet, talán hihetetlenül rossz, de nem a lehető legrosszabb!); (3.) viseljétek el a kellemetlenségeket (pl.: nagyon kellemetlen a helyzet, talán alig viselhető el, de nem elviselhetetlen!), illetve (4.) fogadjátok el az eseményeket (pl.: elfogadjuk, hogy léteznek az események, de nem értékként tekintünk rájuk). Ez a józan hozzáállás, olyan egészséges érzelmeket és adaptív viselkedésmódokat fog kiváltani, amelyek a jelenben segítenek megbirkózni a veszéllyel, és lehetővé teszik, hogy a jövőtökre gondoljatok. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan nyugodtak és vidámak lesztek, és kizárólag pozitív érzések töltenek el. Gyakran negatív érzelmek kerítenek hatalmukba, azonban ezek egészséges negatív érzelmek lesznek, amelyek természetesek a veszélyhelyzetben. Néha aggódni fogtok, szomorúak és elégedetlenek lesztek – ez segíteni fog megbirkózni a veszéllyel –, azonban nem estek majd pánikba, nem terít le az aggodalom, a depresszió, nem váltok dühössé vagy agresszívvé. Ha azonban Ti ebben a helyzetben megpróbáltok megfelelni a „digitális nemzedék” megnevezéshez fűződő elvárásoknak, ha arra használjátok a technológiát, hogy megküzdjetek a kihívásokkal, ha a bizonytalan helyzetekre lehetőségekként tekintetek, nem pedig veszélyfaktorokként, jobban fog menni az alkalmazkodás, könnyebb lesz egyensúlyba kerülni, és optimistán, pozitív érzelmekkel élni meg az eseményeket.

Ne hagyjátok tehát, hogy a fennálló helyzet akadályt gördítsen életetek útjába! Legyetek józanok, innovatívak és kreatívak (Being rational is cool!)! Érettségizzetek, vegyetek részt az országos vizsgákon! Szerezzétek meg a licenszet, szerezzétek meg a magiszteri címet, ne halasszátok el a szakmai életbe való belépéseteket! Nem probléma az sem, ha úgy döntötök: nem most, hanem csak később teszitek mindezt; azonban minden esetben legyen ez egy racionális döntés, amelyet az értékeitek és a szükségleteiket határoznak meg, nem pedig egy defenzív reakció!

Ti azonban, akik úgy döntötök, hogy most zárjátok le tanulmányi ciklusaitokat, és folytatni szeretnétek a tanulmányaitokat, tudjátok, hogy szeretettel és tisztelettel vár a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE). Megtisztelne, ha mi lennénk az első opciótok, hiszen az országban számos más, értékes lehetőség is van, külföldön ugyancsak. A BBTE az ország legnagyobb egyeteme, 1581-ig visszavezethető akadémiai hagyománnyal. Az utóbbi négy évben az egyetemek nemzetközi helyezéseit összesítő Egyetemi Metarangsor első helyezettje volt (https://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2019/11/Metarankingul_Universitar_2019.pdf), és nemrég befogadta a GUILD közösség – Európa legértékesebb „world-class” egyetemeinek szervezete – mint Délkelet-Európa reprezentatív egyetemét (https://www.the-guild.eu/news/2020/press-release_ubb_guild_22042020.pdf). Képzési kínálatunk átfogó – a művészetektől a humántudományokon át a társadalom-, élet- és természettudományokig, illetve mérnöki és műszaki tudományokig –, profilunk multikulturális, az oktatás hivatalosan három nyelven folyik (román, magyar és német), emellett nemzetközi oktatási profilunk is kiemelkedő (https://www.ubbcluj.ro/files/UBB_Goes_international.pdf). Várjuk az országban, valamint a külföldön végzett hallgatókat. Az érettségizőket beiratkozásra invitáljuk alapképzésre, az alapképzést elvégzőket mesteri képzéseinkre, a mesteris végzősöket pedig doktori programjainkba. A BBTE ugyanakkor azokat is szívesen fogadja, akik nem frissen végzettek, csupán karrierváltáson gondolkodnak. A felvételi megtervezésekor Titeket, a „digitális nemzedéket” tartottunk szem előtt, és a folyamat során, a helyzet különleges jellege miatt rendelkezésetekre állnak szakértő karriertanácsadóink is. Amennyiben a BBTE-t választjátok, tudjátok, hogy rendelkezésetekre állunk, és várunk Titeket, hogy együtt hozzunk létre tudást, hogy olyan szakemberekké válhassatok, akikre nyitott kapuk várnak az országban, de külföldön is, értelmiségiek, jó állampolgárok!

További információkért a felvételik programjára és módjára vonatkozóan látogassatok el a https://admitere.ubbcluj.ro/hu/ oldalra; karriertanácsadásért forduljatok bizalommal kollégáinkhoz a http://ccarma.centre.ubbcluj.ro/ vagy a https://www.facebook.com/ConsiliereStudentExpert/ oldalakon keresztül.

 

Megbecsüléssel,

dr. Daniel David egyetemi tanár,

a BBTE rektora

A BBTE honlapja: https://www.ubbcluj.ro/hu/