Népszerű sci-fik – kicsit más szemszögből, mint ahonnan eddig néztük

A BBTE Politikatudományi Intézete, valamint a Kolozsvári Magyar Politológus-hallgatók Társasága meghívására november 16-án délután 2 órai kezdettel dr. Tóth Csaba politológus, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a sci-fi és a politika kapcsolatáról tartott előadást.

Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar kolozsvári épületében tartott előadás célja az volt, hogy közelebb hozza a politikát a mindennapokhoz, valamint hogy megmutassa, az olyan populáris műfajok, mint például a sci-fi súlyos politikai dilemmákat vethetnek föl, ha eltanuljuk, hogyan kell felfedeznünk és nyelviesítenünk ezeket a problémákat.

A kérdésre, hogy politikai szempontból mit tanulhatunk a sci-fitől, Tóth Csaba több válaszlehetőséget is körvonalazott. A sci-fi hipotetikus politikai rendszereket mutathat meg (ld. például a Frank Herbert regényei alapján forgatott Dűnét), segítségünkre lehet alternatív történelmek elképzelésében (ld. Philip K. Dick regénye, Az ember a Fellegvárban), irányadó lehet speciális társadalmi problémák kezelésében, megoldásában (idegen lényekkel való találkozás, morális döntésekre képes robotok), inspirálhatja a tudományos és technológia fejlődést (ld. az iPad előképe a Star Trekben jelenik meg).

Az előadó villámfelmérése nyomán kiderült, hogy a hallgatóság java nagyjából ugyanazokon a sci-fi-klasszikusokon szocializálódott: lévén, hogy a Star Trek, a Star Wars, valamint az Éhezők viadala vezette a népszerűségi listát, a továbbiakban ezek a sorozatok, trilógiák szolgáltak a politikai, hatalomtechnikai problémafölvetések kiindulópontjául.

Tóth Csaba a Star Wars-előzménytrilógia egyik dialógusán keresztül mutatta be, hogy konkrétan hogyan vet föl fajsúlyos politikai problémákat a sci-fi. A párbeszéd Anakin Skywalker (a későbbi Darth Vader) és Padmé Amidala közt zajlik. Előbbi megbízhatatlannak nevezi a politikusokat arra hivatkozva, hogy cselekvések és közös döntéshozatal helyett csak meddő vitákat folytatnak a Galaktikus Szenátusban. Amidala válasza a vita és az egyet nem értés politikai fontosságát védelmezi, ezt azonban Anakin Skywalker nem fogadja el, és arra jut, hogy egy „erős vezetőnek” kellene rábírnia a szenátorokat a közös döntéshozatalra. Tóth Csaba szerint párbeszédük során az a párt-, politika- és politikusellenes attitűd rajzolódik ki, amelyet jól ismerünk a közbeszédből. Ez az attitűd egyenes út a diktatúrához, ami történelmi példákkal is jól illusztrálható. A Star Wars különböző epizódjai – állította Tóth – kreatívan tárják fel a Régi Köztársaság zsarnoki Galaktikus Birodalommá alakulásának, Palpatine hatalomra jutásának, majd bukásának az okait. A jedik szithekhez való viszonyát például előítéletek hatják át, illetve nyelvi eufémia takarja el azt az előzményt, hogy a régmúlt során a szithek valószínűleg népirtás áldozatai voltak. A Jedi Tanács, bármilyen rokonszenvesnek is tartjuk, bizonyos tekintetben antidemokratikus intézmény, melynek ugyancsak szimpatikus vezetője, Yoda mester önkényes döntéseket (is) hoz, értékes információkat tart vissza, a Szenátus politikusait és a vita szerepét alábecsüli, hübriszével hosszú távon hozzájárul a Köztársaság bukásához. Tóth Csaba legalább ilyen fontos politikai üzenetet látott abban, hogy a Szenátus támogatását annak sikerült megnyernie, aki galaktikus léptékű terveket mutatott föl, vagy hogy egy Halálcsillaggal (analóg párja világunkban az atomfegyver) rendelkező hatalom támadhatatlanná válik. Az előadó szerint a Star Wars egyik igen pozitív politikai üzenete ugyanakkor az, hogy jóllehet a Galaktikus Birodalom megtestesítette diktatúra első látásra erősnek, meghaladhatatlannak tűnik, mégis mindössze körülbelül harminc évig bír fennmaradni, ehhez képest a viszonylag demokratikus módon működő Köztársaság több ezer éves múltra tekint vissza. Ehhez a zsarnokok arra vonatkozó paranoiája is hozzájárul, hogy azok, akik hatalomra juttatták, egyszer majd meg is puccsolják őket.

Az éhezők viadala kapcsán Tóth többek közt azt a kérdést járta körül, hogy feláldozhatók-e szeretteink a lázadás kedvéért, egyáltalán mennyire hatékony politikai stratégia a felkelés, melyek az alternatívái egy zsarnoki rezsim megdöntésének, valamint kitért a propaganda és a média sokat tárgyalt diktatúrákbeli szerepére. Utóbbival kapcsolatban a két elemzett film alapján úgy fogalmazott, hogy a lázításhoz szükség van ugyan némi propagandára, de az erős propaganda alapvetően gyenge hatalmi rendszerről árulkodik.

Egy délután négy órától kezdődő előadás keretében Tóth Csaba népszerű fantasyk – köztük a Harry Potter, a Trónok harca, A Gyűrűk Ura – politikai üzenetievel foglalkozott. Mindkét előadás az Európai Unió Europe for Citizens nevű programja finanszírozása révén valósulhatott meg.

Az esemény plakátja.