Élvonalban a BBTE: az újabb nemzetközi rangsorok szerint a BBTE a legelső romániai egyetem

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem továbbra is megőrizte helyét a világ egyetemeinek legjobb 5 százaléka között a 2017 nyarán közzétett legfrissebb nemzetközi egyetemi rangsorok alapján, amelyek irányadónak számítanak az európai és nemzetközi akadémiai közegben.

A BBTE az egyedüli romániai egyetem, amely jelen van az Academic Ranking of World Universities/ARWU – közismertebb nevén a „sanghaji lista” – rangsorán, amely a legrégebbi és egyben a legtekintélyesebb nemzetközi egyetemi rangsornak számít, a kiértékelés során alkalmazott kiválósági mutatók, azaz az oktatás minősége és a kutatási eredmények vonatkozásában. A sanghaji listán a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nemzetközi szinten a 601–700. helyet foglalja el. (http://www.shanghairanking.com/ARWU2017.html).

Szakterületek szerinti lebontásban a BBTE matematika képzése a 201–300. helyen van a sanghaji listán, míg a gépészmérnöki képzés a rangsorban szereplő 300 közül a 37. helyet foglalja el.

A BBTE az országból elsőként került be az egyik legszűkkörűbb nemzetközi egyetemi rangsorba, az ARWU/sanghaji listára, amely számunkra bátorítást jelent. A további rangsorok esetében is figyelemre méltó a BBTE teljesítménye, ugyanis valamennyi rangsorban országosan a legelső helyen szerepel (egyetlen kivételtől eltekintve: a SCImago listán országos szinten a második helyen vagyunk). A gépészmérnöki szakterületen elért helyezés – az ARWU/sanghaji listán világszinten a 37. hely a 300 közül (az első helyet a Cambridge-i Egyetem foglalja el) – kivételes teljesítmény, amellyel egyetemünk olyan neves felsőoktatási intézményeket előzött meg, mint a Columbia Egyetem (51–75.), az Oxford Egyetem (51–75.) és a Pennsylvania Állami Egyetem (51–75.) – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

A BBTE országos szinten legelső, világviszonylatban pedig a 601–800. helyen szerepel az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb listája, a Times Higher Education Ranking/THE (https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings) szerint, amelynek összeállításakor az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával való viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe. A Times Higher Education rangsor 801–1000. helyeire további négy romániai egyetem is bekerült: a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem, a Bukaresti Tudományegyetem, a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a Temesvári Nyugati Tudományegyetem.

A tekintélyes kutatási eredményekre fókuszáló University Ranking by Academic Performance/URAP (http://www.urapcenter.org/2016/country.php?ccode=RO&rank=all) nemzetközi egyetemi rangsor szintén legelső helyre teszi a Babeş–Bolyai Tudományegyetemet a romániai felsőoktatási intézmények közül. Az URAP szerint nemzetközi szinten a BBTE a 728. helyen található, a Bukaresti Műszaki Egyetem a 751., míg a Bukaresti Tudományegyetem a 791. helyen szerepel.

A SCImago Institutions Ranking/SIR, amelynek összeállításakor a kutatási mutatókat veszik figyelembe, országos szinten a második helyen szerepelteti a BBTE-t (ez nemzetközi szinten az 583. helyet jelenti). Legelső helyen a Bukaresti Műszaki Egyetem szerepel (nemzetközi szinten az 545. helyen), a harmadik helyen a kolozsvári Műszaki Egyetem (nemzetközi szinten a 613. hely) jelenik meg. A rangsorban további romániai egyetemek is szerepelnek: (http://www.scimagoir.com/rankings.php?country=ROU&sector=Higher%20educ).

A Webometrics rangsorban (Ranking Web of Universities/WU – http://www.webometrics.info/en), amely egyike a legátfogóbb egyetemi rangsoroknak, és amelynek összeállításakor akadémiai és online jelenléti mutatókat is figyelembe vesznek, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem világszinten a 865. helyen van, és ezzel a legjobb romániai egyetemnek minősül. A romániai egyetemek közül országosan a Bukaresti Tudományegyetem a második (nemzetközi szinten az 1162. hely), míg a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem a harmadik (nemzetközi szinten az 1321.) helyet foglalja el. A rangsorban más romániai egyetemek is megjelennek: (http://www.webometrics.info/en/Europe/Romania).

A BBTE országos szinten legelső helyen szerepel az uniRank rangsorban is, amely láthatóságuk/internetes népszerűségük alapján elemzi az egyetemeket (http://www.4icu.org/ro/).

„Ezen teljesítmények alapján a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékához tartozik. Az elért eredményeket értékelnünk kell a romániai felsőoktatási rendszerben tapasztalható krónikus alulfinanszírozottság tükrében is. Példának okáért, a BBTE, amely romániai egyetemként a sanghaji lista 601–700. helyén szerepel, legalább tízszer kisebb költségvetéssel rendelkezik, mint az ARWU/Shanghai 500-as mezőnyében szereplő egyetemek jelentős hányada. Amennyiben a teljesítmény a költségvetésre is számíthatna, a BBTE például bekerülne az ARWU/Shanghai Top 500-as lista legelső felébe – közölte dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

Fontos megemlíteni, hogy 2017-ben világszinten közel 27.000 egyetem létezik.