Közel 300 magyar középiskolás vett részt a Középiskolások Hosszú Hétvégéjén a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2019. szeptember 19. és 22. között szervezte meg, immár hetedik alkalommal, a Középiskolások Hosszú Hétvégéjét a BBTE-n rendezvényét. Az eseményre közel 300 magyar középiskolás diák látogatott el tanáraik kíséretében. A diákok 15 város 23 középiskolájából érkeztek, több erdélyi és partiumi iskolaközpontból: Szatmár, Margitta, Szilágysomlyó, Temesvár, Arad, Nagyvárad, Beszterce, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Kézdivásárhely, Székelyhíd, Tasnád, Székelykeresztúr, Gyímesfelsőlok középiskolái egyaránt jelen voltak.

Az évről évre bővülő rendezvény célja, hogy a középiskolás diákok betekintést nyerhessenek az egyetem kutatói illetve oktatói munkájába, valamint a kolozsvári diákéletbe. A résztvevők ismeretterjesztő előadásokon, gyakorlati foglalkozásokon, illetve interaktív programokon vehettek részt, miközben az egyetemi bentlakásokban laktak és az étkezés is az egyetemi étkezdében zajlott. A tevékenységek a közgazdaságtudománytól a filozófiáig, a geológiától a környezettudományig minden tudományterületet felöleltek.

A következő előadásokon vehettek részt pénteken a diákok: A játék – az különös – Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet; A molekuláris biológia vívmányai a mindennapokban – Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet; Digitális élményterek-A kiskereskedelem arca 2050-ben – Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet; Merre tart a vallásosság? Az erdélyi magyarok vallási robotképe – Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet; Hulladékhegyek. A modern társadalom Mount Everestjei – Környezettudományi es Környezetmérnöki Kar; Arany János és a cenzúra – Magyar Irodalomtudományi Intézet, BBTE, BTK; A filmezés alapjai – Film-fotó és média Intézet;  Románia titka (a szexuális erőszak: abúzus, randierőszak, lánykereskedelem, zaklatás, nemi erőszak, gyermekpornográfia…) – Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet; Mindig kék volt-e az ég? Avagy mit (nem) tudunk a színnevekről Magyar és Általános Nyelvészeti Intézet, BBTE BTK;  Euler-karakterisztika – Magyar Matematika és Informatika Intézet; Kik vagyunk mi, székelyek? Székelyföld nyomtatott pólókon – Magyar Néprajz és Antropológia Intézet; Külföldi terepgyakorlatok – Magyar Földrajzi Intézet; Az ideális hivatás megtalálásáról – Római Katolikus Didaktikai Teológia Intézet.

Szombaton a BBTE karai által szervezett tematikus előadásokon és foglalkozásokon vehettek részt a karok székhelyén a diákok: Alapszövetek mikroszkopikus vizsgálata – Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet; FishBanks Ltd.–menedzsment szimulációs játék -Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet; Gyárosok, arisztokraták és a cigányprímás. A Házsongárdi temető szociológus szemmel; A humánerőforrás-menedzsment, szociológia, szociális munka és antropológia szakok bemutatása – Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet; Néprajzos kvíz, avagy mit eszik a kultúratudós – Magyar Néprajz és Antropológia Intézet; Tanuljunk együtt finnül! – Magyar Irodalomtudományi Intézet, BBTE, BTK; Gyakorlati ismerkedés az Arduinókkal – Magyar Fizika Intézet; Mit, hol, merre, meddig Kolozsváron? Kvízjáték – Közigazgatás és Közmenedzsment Intézet; Titkok laborja (Kémia laborlátogatás) – Magyar Kémia és Vegyészmérnöki Intézet; A barátságról és szeretetről? – Magyar Filozófiai Intézet.

A pénteki és szombati napot természettudományos szabadidős foglalkozások zárták: Ultrahangos denevérvadászat; Az egyetemi Csillagvizsgáló látogatása; Barangolás az Ásványtani Múzeumban; Vezetett látogatás az Állattani Múzeumban; Éjszaka az őslények között: barangolás az Őslénytani és Rétegtani Múzeumban.

Kommunikációs készségfejlesztős és karriertanácsadós tematikus műhelymunkák és előadások közül választhattak a résztvevők szombat délután, a Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet oktatóinak előadásában: Z generáció az online térben; A tudatos énmárka építés első lépései; Hogyan írj motivációs levelet egyetemi felvételihez?

A KHH utolsó napját egy felvételi tájékoztató zárta: Hogyan gyűjts plusz pontokat az egyetemi felvételidhez? – tantárgyversenyeken szerzett eredmények hasznosításának lehetőségeiről; Ösztöndíjlehetőségek (Erasmus, Makovecz-program) és mentorprogramok (BBTE Mentor Klub). A BBTE-n zajló tanrenden kívüli oktatási tevékenységek és oktatástámogató projektek.

Az idei rendezvény keretében is kiemelt jelentőséget kaptak a 10.000 alatti lakosságú települések iskolái, az itt tanuló diákok bevonását a BBTE Hozzáférés – részvétel – méltányosság a felsőoktatásban projektje tette lehetővé. A rendezvényről készült fotók megtalálhatók az egyetem Facebook oldalán: www.facebook.com/bbtekolozsvar.