Középiskolások hosszú hétvégéje a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2019. szeptember 19. és 22. között egyetemi nyílt napokat szervez az erdélyi magyar középiskolások részére Középiskolások hosszú hétvégéje a BBTE-n címmel.

A hetedik éve szervezésre kerülő rendezvény célja, hogy a középiskolás diákok betekintést nyerhessenek az egyetem kutatói illetve oktatói munkájába, valamint a kolozsvári diákéletbe. Ennek érdekében ismeretterjesztő előadásokat, illetve közösségápoló, interaktív programokat szervez az egyetem. Tudományterületek szerint természet-, reál-, társadalom- és bölcsészettudományos foglalkozásokat biztosítanak a résztvevőknek.

A következő foglalkozásokból és előadásokból válogathatnak a résztvevők, a teljesség igénye nélkül: A molekuláris biológia vívmányai a mindennapokban (Magyar Biológia és Ökológia Intézet), Digitális élményterek – A kiskereskedelem arca 2050-ben (Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet), Merre tart a vallásosság? Az erdélyi magyarok vallási robotképe (Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet), Hulladékhegyek. A modern társadalom Mount Everestjei (Környezettudományi es Környezetmérnöki Kar), Románia titka (a szexuális erőszak: abúzus, randierőszak, lánykereskedelem, zaklatás, nemi erőszak, gyermekpornográfia…)-Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet, FishBanks Ltd. – menedzsment szimulációs játék (Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet) stb.

Szabadidős programok: ultrahangos denevérvadászat, csillagvizsgáló látogatása, ásványtani és állattani múzeum látogatása stb. Kommunikációs készségfejlesztő és karriertanácsadó workshoppok: A tudatos énmárka építés első lépései, Z generáció az online térben, Hogyan írj motivációs levelet egyetemi felvételihez?

Egész Erdélyből érkező diákok érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak a BBTE magyar intézetei által biztosított programok közül. A rendezvényre 280 középiskolást várnak a szervezők. Az esemény részletes programja elérhető az egyetem honlapján www.ubbcluj.ro/hu és a rendezvény Facebook-eseményén.