Több mint 3700 diák kapcsolódik be a BBTE korai iskolaelhagyás megelőzését célozó projektjeibe

Több mint 3700 hátrányos helyzetű egyetemi hallgató és középiskolás diák kapcsolódik be ebben az időszakban a Babeș–Bolyai Tudományegyetem által koordinált ROSE keretprogram projektjeibe, amelyek a korai iskolaelhagyás megelőzését célozzák. A projektek a lemorzsolódás veszélyének kitett középiskolások és egyetemi hallgatók iskolai tevékenységének javítását szolgálják.

A 2017–2020-as időszakban megvalósuló 15 projekt együttes értéke meghaladja az 5,7 millió lejt, míg a jelenleg kiértékelés alatt lévő további 6 projekt értéke pedig több mint 2,5 millió lej.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem által benyújtott és működtetett projektek az I. éves hallgatók végzési esélyeinek növelését célozzák, különösen azok esetében, akiknél a korai iskolaelhagyás kockázata magasabb. A programok tanulmányi felzárkóztatást, a lemorzsolódás által fenyegetett egyetemi hallgatók egyéni szükségleteire szabott tanácsadást, speciális integrációs programokat és tevékenységeket biztosítanak.

Kiemelt szerepet kap a programban a szakmai tanácsadás és a karrier-tanácsadás, valamint a nyári egyetemek és olyan tevékenységek megszervezése, amelyek révén megkönnyíthető a középiskolások útja az egyetemi felsőoktatás irányába.

A ROSE keretprogramot a Világbank támogatja, míg országos szintű lebonyolítója a tanügyminisztérium keretében működő Külföldi Támogatású Programokat Lebonyolító Hivatal (UMPFE), amely együttműködik középiskolákkal és felsőoktatási intézményekkel is.